2009. augusztus 5., szerda

Grillezett csirkecomb fügével Ramsay módján



Gordon Ramsay jobbnál jobb grillezős recepteket ajánl a Timesonline oldalán. A barbecue beauties címszó alatt halaktól a csirkén át a bárányhúsig és sertésig, nem kihagyva a zöldségeket és gyümölcsöt sem, válogathatnak a műfaj kedvelői.
Ehhez a sűrű édes szósszal kenegetett csirkecombhoz nagyon jól illik a grillezett füge. Az eredeti receptben csirke alsócomb szerepel, én egész combokat vágtam ketté. Gordon Ramsay rukkolasalátát ajánl hozzá, nálunk paradicsom, grillezett cukkíni, padlizsán és krumpli volt hozzá a köret. Ha krumplit szeretnénk grillezni, célszerű 10-12 percig héjában előfőzni, utána szeletelni, így hamar elkészül.

Hozzávalók (4 személyre):

12 csirke alsócomb (vagy 6-6 alsó- és felsőcomb)
3+1 ek olívaolaj
frissen őrölt bors
1,5 dl csirkeleves
3 ek méz (nálam akác)
2 ek sötétbarna nádcukor
1 ek sötét szójaszósz
2 ek vörösborecet
1 ek koriandermag
1 tk szegfűszeg
0,8 dl víz
4 érett füge

Ha egész csirkecombot használunk, kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk.
3 ek olívaolajat felforrósítunk egy nagy serpenyőben, és a combokat néhány perc alatt körbepirítjuk (lehet, hogy több részletben kell). Hozzáadjuk a húslevest, lefedjük, hagyjunk egy kis rést, hogy párologni tudjon. 15 percig pároljuk.
Közben a mézet, a cukrot, a szójaszószt, a borecetet, a koriandert és a szegfűszeget a vízzel egy kis lábosban összekeverjük, felforraljuk, és 8-10 perc alatt felére besűrítjük. Leszűrjük.
A csirkecombokat megkenjük a mázzal és a grillrácsra helyezzük. 2 percenként megfordítjuk, a mázzal újra és újra megkenjük. 10-15 perc alatt készre sütjük.
A fügéket megkenjük a maradék olívaolajjal és mindkét felüket 2-2 percig sütjük. A legjobb, ha van még hely a grillrácson a hús mellett, és egyszerre készülnek el.

1 megjegyzés:

Rossamela írta...

Hú de jól néz ki!